Lyzozým je názov vysoko stabilného katiónového proteínu, ktorého hlavnou vlastnosťou je silný antibakteriálny účinok.
Tento enzým má okrem iných silný inhibiční účinok proti baktérii Clostridium tyrobutyricum zodpovednej za výskyt tzv. neskorého nadúvania a tvorbu nepríjemnej chuti v dôsledku prítomnosti kyseliny maslovej. Clostridium tyrobutyricum prítomné v mliečnom fermentáte laktátu spôsobuje neskoré nadúvanie u syrov s vysokým pH, ako sú Emmentaler, Gouda alebo Edammer a ďalšie. Aj nízka hustota spórov tejto anaeróbie v mlieku používanom pre výrobu syrov môže spôsobiť tento jav. Táto vada sa vyznačuje veľkými okami a prasklinami spôsobenými tvorbou plynových bublín a neobvyklou chuťou syra a môže viesť ku strate kvality výrobku.
Lyzozým sa v syrárstve najčastejšie používa pri výrobe zrejúcich syrov, syrových výrobkov a mliečnych nápojov.
Dávkovanie: 1,5 - 2 g na 100 litrov mlieka.
Balenie: 50 g
Skladovanie a doba trvanlivosti: Skladovanie v chladničke. Doba trvanlivosti je vyznačená na obale.
Krátkodobé vystavenie kultúry počas transportu má minimálny vplyv na kvalitu kultúry.
Krajina pôvodu: EÚ
Balenie: 1 ampulka/5g
Syrárske sady Syridlá
|
Doprava Doba expedície Poštovné Možnosti platby |
Ako nakupovať Obchodné podmienky Reklamácie Ochrana osobných údajov Kontakty Vaše otázky |
Milchema, spol. s r.o. |