Bulharský jogurt
Elixír zdravia a mladosti, najprirodzenejšia prírodná strava
Mliečne výrobky so živými mliečnymi kultúrami sú od počiatku vzniku človeka, základným zdrojom života a zdravia.
Bulharsko je známe svojou dlhovekosťou obyvateľstva. To je dané práve veľkou každodennou konzumáciou jogurtov a mliečnych výrobkov so živými kultúrami.
Pred100 rokmi, v roku 1905, Bulhar Stamen Grigorov objavil príčinu kvasenia bulharského jogurtu. Sú to dve baktérie - lactobacillus bulgaricus a streptokok termophilus. Životodarný produkt, ale poznajú v Bulharsku ešte od čias osídlenia thráckými kmeňmi.
V Bulharsku je jogurt známy od 13. storočia. Existujú listiny v bulharskom i iných jazykoch, ktoré potvrdzujú, že výrobok bol používaný v národnom lekárstve celé stáročia. Prvýkrát sa o jogurtu zmieňuje v písomnej podobe v 8. storočia prameň, ktorý turecky píše o "jogurut". O niekoľko storočí neskôr sa meno zmenilo na "jogurt". Avšak podľa historikov, slovo "jogurt" je hunské-altajského pôvodu a tak je spojené s Prabulhary. "Jog" znamená "hustý" a "URT" = mlieko. Sú zachované údaje, že Džingischán dával armáde ako potravu jogurt. V západnej Európe sa podľa prameňov jogurt objavil v roku 1644. Podľa legendy vyliečil z hnačke Turek ovčím jogurtom franského imperátora Ľudovíta XI., Píše Nevena Mirčeva v Standartnews.
Bulharský jogurt so živými mliečnymi kultúrami, Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus a Strepcoccus salivarius sp. Thermophilus, žijúci v symbióze.
Jogurt je potravina, ktorá by v našom jedálničku rozhodne nemala chýbať. Je dôležitá pre našu mikroflóru v žalúdku a tým blahodárne pôsobí na tráviace ústrojenstvo. Jogurt obsahuje probiotické látky. Probiotiká sú prípravky, ktoré obsahujú symbiotické živé mikroorganizmy v lyofilizovanej a fermentované podobe, ktoré sa používajú s cieľom vylúčiť a zmierniť účinky škodlivých faktorov a priaznivo ovplyvňovať organizmus. Probiotiká sa používajú po liečbe antibiotikami.
-Bulharský jogurt zabraňuje rozširovaniu nežiaducich baktérií v črevách
-Bulharský jogurt je bohatý na vitamíny A, B2, B12, D, kyselinu listovú
-Bulharský jogurt je zdrojom vápnika a fosforu
-Konzumácia bulharského jogurtov zvyšuje obranyschopnosť imunitného systému organizmu
-Bulharský jogurt je dobre stráviteľný, odporúča sa v diétach
-Bulharský jogurt je dobrým zdrojom bielkovín
-Bulharský jogurt podporuje rast a vývoj detí.-každodennou konzumáciou bulharského jogurtov so živými mliečnymi kultúrami znižujeme riziko rôznych ochorení napr rakovina, plesňové ochorenia, zažívacie ťažkosti.
Spoločný názov pre mliečne baktérie je Lactobacillus acidophilus, ktorý zabezpečujú v mikroflóre niekoľko funkcií.
V zažívacom trakte mliečne baktérie vytvárajú priaznivé prostredie pre mikrobiologickú rovnováhu a vytvárajú prirodzenú bariéru infekčným baktériám.
-Mliečne baktérie, podporujú vylučovanie exkrementov a prospievajú črevnej mikroflóre
-Fermentujú cukor
-Obmedzujú hnilobné procesy a znižujú riziko výskytu karcinómov
-Vo vaginálnom prostredí bráni premnoženiu patogénnych organizmov
-Infekcie v dutine ústnej
-Odolnosť organizmu
-Hnačky, zápcham
-Nadúvanie
-Chronické výtoky
-Alergie
-Chronické zápaly
-Črevné ochorenia
-Jogurt redukuje hladinu cholesterolu v krvi
Baktérie mliečneho kvasenia vo veľkej miere rozhodujú o tom aký bude náš zdravotný stav a ako bude vyzerať naša koža, pleť, ako budeme znášať stres, ako sa budeme cítiť, ako budeme unavení a ako často budeme mať zažívacie ťažkosti.
Upozornenie!!
S prídavkom cukru do jogurtu sa v dôsledku tvorby kvasiniek, dôjde k zhoršeniu jeho stráviteľnosti.
Pre liečebné účinky sú vhodné neochutené biele jogurty so živými mliečnymi kultúrami.Mliečne výrobky sú prirodzene biologicky konzervovanými výrobkami.
Bulharský jogurt si môžete zakúpiť aj našom e-shope na stránke:https://www.syridlo-predaj.sk/e/bulharske-mliekarenske-kultury-349/