Lipáza je enzým štiepiaci nenasýtené mastné kyseliny. Jej úlohou je uvoľnenie krátkych a stredných reťazcov mastných kyselín, ktoré sú zodpovedné za charakteristickú chuť syrov. Ide o čistý prírodný produkt. Jahňacia lipáza je extrahovaná z jahňacích slinných žliaz. Je to komplex minimálne šiestich enzýmov, ktoré štiepia nenasýtené mastné kyseliny, čím dodávajú syrom charakteristickú chuť. Neobsahujú enzým s proteologickou aktivitou. Použitím jahňacej lipazy má syr typickú jemne korenistú chuť a príjemnú vôňu. Je možne ju použiť aj do kravského nielen ovčieho mlieka. V mliekarenskom priemysle sa používa na výrobu stredne a dlho zrejúcich syrov, aby sa urýchlilo ich zrenie a zlepšila aróma.
Výhody používania lipázy:
Dávkovanie a aplikácia:
Dávkovanie je ovplyvnené zložením a kvalitou mlieka. Množstvo použitej lipázy závisí od výsledku, ktorý chcete dosiahnúť -sladká, stredná alebo výrazná chuť.
Doporučené dávkovanie je 7-15g/100l mlieka v závislosti na požadovanej výslednej chuti (mierna až silná aróma). V menších množstvách je vhodná pre syr feta - 2g na 100 litrov mlieka, kyslá smotana 1-2,5 g na 100 litrov mlieka.
Množstvo je tiež závislé od obsahu tuku v mlieku, teplote dohrievania, pH a teplote syrov pri lisovaní.
Potrebné množstvo lipázy je treba rozpustiť v dostatočnom množstve studenej vody a potom pridať do mlieka pred dávkovaním syridla a kultúr.
Skladovanie a doba trvanlivosti:
Skladovanie pri teplote -18°C. Krátkodobé vystavenie kultúry počas transportu má minimálny vplyv na kvalitu kultúry. Doba trvanlivosti je vyznačená na obale.
Krajina pôvodu: Taliansko
Balenie: 1 ampulka
Syrárske sady Syridlá
|
Doprava Doba expedície Poštovné Možnosti platby |
Ako nakupovať Obchodné podmienky Reklamácie Ochrana osobných údajov Kontakty Vaše otázky |
Milchema, spol. s r.o. |