Sušená zmes jogurtových kultúr, jedinečná svojím zložením a výnimočná tým, že z jedného vrecka si môžete vyrobiť až 5 litrov kvalitného matičného jogurtu, ktorý sa dá ďalej preočkovať až 10-krát. Matičným jogurtom sa rozumie plnohodnotný jogurt, ktorý môžete ďalej preočkovávať po dobu dobrej kondície kultúry, tzn. pokiaľ vyrábate jogurt rovnakej kvality /kyslosti a hustoty/.
Domáci jogurt
Jogurt nie je len taký obyčajný mliečky výrobok. Chráni náš organizmus pred chorobami, zásobuje nás cennými minerálmi a vitamínmi, zlepšuje zdravotný stav a pomáha obnovovať vitalitu. Jeho ochranný účinok možno pozorovať aj pri vírusových infekciách, akou je napríklad chrípka. Počas užívania antibiotík odporúčajú lekári pravidelne konzumovať jogurty, pretože pomáhajú obnoviť črevnú mikroflóru, ktorú antibiotiká zabili. Kto jedáva pravidelne jogurt, určite netrpí zápchou. Jogurt sa odporúča pri problémoch zažívania, dokonca aj pri syndróme dráždivého čreva. Do určitej miery eliminuje toxíny, a pripisuje sa mu aj protirakovinový účinok najmä v súvislosti s karcinómom hrubého čreva a maternice.
Zdroj:Alinkin pestrofarebný svet.
Chceli by ste si vyrobiť vlastný kvalitný jogurt? Nie je nič jednoduchšie.
Návod: 1-5l mlieka prevaríme , necháme 30 minút odstáť. Potom mlieko ochladíme na 42-45°C, pridáme 1 vrecko kultúr a dôkladne premiešame, až sa kultúry rozpustia. Mlieko rozlejeme do čistých nádob a necháme kvasiť pri teplotě 42°C 8-10 hodín, bez miešania. Teplota sa udržuje tak, že sa nádoby prikryjú izolačným materiálom (deka, termohrniec) alebo sa dajú do rúry a nastaví sa na danú teplotu 42°C. Keď sa zakvasenie urobí večer, na druhý deň ráno je hotový jogurt, bez miešania nádoby uložíme do chladničky. Po zchladení na 10°C je jogurt vhodný na konzumáciu. Z hotového jogurtu oddelíme časť, ktorú použijete na dalšie zakvasenie, 1- 2 polievkové lyžice na 1l mlieka. Keď je mlieko pripravené, podľa predchádzajúceho návodu, následná fermentácia je kratšia o 2-3h. Kvalita jogurtu závisí na kvalite mlieka. Pokiaľ nie ste spokojný s výsledkom výrobku skúste iné mlieko. Nie je vhodné trvanlivé mlieko.
Zloženie: Minimálne 1x109 živých kultúr v 1g, Laktobacillus delbrueckij sp.bulgaricus, Streptococcus salivarius sp.thermophilus, , kmene sú použité z prírodných zdrojov a nie su geneticky modifikované. Pretože sa mliečne kultúry pri kultivácii živia laktózou a v hotovom jogurte jej ostane veľmi málo, jogurt vyrobený z bulharských kultúr konzumujú aj ľudia s intoleranciou na laktózu. treba však byť opatrný podľa stupňa intolerancie.
Skladovanie: Neotvorené vrecká skladujeme pri teplote 0 až10°C po dobu jedného roka od dátumu plnenia /vyznačený na obale/
Pred konzumáciou jogurtu nezabudnite z neho oddeliť 1- 2 polievkové lyžice na 1l , využijete ho na ďalšie zaočkovanie mlieka! Pri dodržaní hygienických podmienok je možné týmto spôsobom dosiahnuť niekoľkonásobné preočkovanie (5-10x). Potom je potrebné opäť použiť originálnu kultúru, aby bolo zaistené správne zastúpenie mikroflóry. Pri dodržaní správneho postupu pri príprave a očkovaní mlieka získate z jedného balenia až 50 litrov kvalitného čistého jogurtu bez konzervantov a zdraviu škodlivých prísad.
Balenie: vrecko 1g
Syrárske sady Syridlá
|
Doprava Doba expedície Poštovné Možnosti platby |
Ako nakupovať Obchodné podmienky Reklamácie Ochrana osobných údajov Kontakty Vaše otázky |
Milchema, spol. s r.o. |