Rozdelenie syrov
Na Slovensku je ročná spotreba na 1 obyvateľa 6 kg. Belgicko 30 kg, FRA, Grécko 23 kg. Syr je výrobok z pasterizovaného mlieka obsahujúci mliečnu bielkovinu kazeín, mliečny tuk …..
Základné delenie syrov
- prírodné syry: syry vyrobené z mlieka tzv. sladkým zrážaním (syridlom) alebo kyslým zrážaním
- tavene syry: vyrobené z prírodných syrov, príp. iných mliečnych výrobkov (masla, smotany a pod.), alebo i ďalších potravinárskych výrobkov, pričom syr tvorí z celkového podielu najmenej 51% hmot.
- syrové výrobky: výrobky vyrobené zo syrov a iných potravinárskych výrobkov, pričom syr tvorí z celkového podielu najmenej 51% hmot.
- srvátkové syry: vyrobené zo srvátky
Podľa obsahu tuku
- vyjadreného v sušine (t.v.s.) v hmotnostných percentách:
- vysokotučný, t.v.s.: viac ako 60 %
- plnotučný 45 – 60 %
- polotučný 25 – 45 %
- nízkotučný 10 – 25 %
- odtučnený menej ako 1 %
Podľa konzistencie
- vyjadrenej ako obsah vody v beztukovej hmote syra (VBHS)
- extra tvrdý, VBHS: menej ako 51 %
- tvrdý 49 – 56 %
- polotvrdý 54 – 63 %
- polomäkký 61 – 69 %
- mäkký viac ako 67
Podľa technológie výroby syrov
- tvarohy
- bryndza
- čerstvé syry
- mäkké syry
- parené syry
- plesňové syry
- polotvrdé syry - bez a s tvorbou ôk vo vnútri cesta
- tvrdé syry - bez a s tvorbou ôk vo vnútri cesta
- tavené syry
- srvátkové syry
- syry ovčie, kozie, byvolie a pod.
Chyby syrov – prezretie, deformácia, chorobné druhy povrchov, vyschnutie, napadnutie škodcami
Skladovanie: miestností vzdušné, čisté, dobre vetrateľné, chránené pred slnečným žiarením Relatívna vlhkosť 85 – 90 %, teplota 8 °C, pre mäkké syry 2 – 4 °C.