Hodnotenie
9/10
 NÁKUPNÝ KOŠÍK
Košík:8 ks
bez DPH:80.41 €
s DPH:96.49 €
 DOPRAVU ZABEZPEČUJE
SPSSlovenská pošta
 ČAS
 ODPORÚČAME
 Zdieľanie
  • Pridané: 14.08.2014   |   7858 čítaní / zobrazení

Kefír a kefírové zrno

 


Zdroj: Dom's Kefir  

Tibetské kefírové zrná

Odkiaľ kefír pochádza? Kefírová kultúra pochádza jednak z Kauzazských hôr a tiež z opatstva v Tibete a je snáď 5000 rokov stará.

Čo sa Kaukazu týka , tak podľa legendy daroval kefír príslušníkom ortodoxnej cirkvi Ahalov prorok, Mohamed. Kvôli povere , že “Prorokové zrná” ztratia svoju moc a silu pokiaľ by sa ho zmocnili neveriaci , bol prísne strážený pred cudzincami a bol predávaný z generácie na generáciu a pokladaný za súčasť kmeňového bohatstva. Cudzinci občas dostali ochutnať hotový nápoj , ale samotná kefírová kultúra ostávala tajomstvom. V 19.storočí začali kefír skúmať ruský doktori a začali publikovať vedecké štúdie o pozitívnych účinkoch kefíru. K získaniu kefírových zŕn vraj použili krásnu ženu, ktorá mala obmäkčiť srdce kaukazského kniežaťa a ktorá po množstve dobrodružstvách priviezla do Moskvy prvý hrnček kefírových zŕn.

Obyvatelia Kaukazu používali kefír pre uchovávanie kozieho, koňského alebo kravského mlieka bez chladničiek. Mlieko uchovávali v kožených vakoch a vďaka nemu sa dožívali extrémne vysokého veku ( samozrejme nie len vďaka nemu - žili na čerstvom vzduchu, pili čistú vodu ,mali dostatok pohybu ...). Niektoré choroby (ako tuberkulóza a rakovina) tam boli úplne neznáme.

Čo je to kefír ?
Kefírom sa obecne myslí nápoj, ktorý je vyrobený kvasením pomocou kefírovej kultúry. Existujú dva druhy kefírovej kultúry. Jeden druh žije a rozmnožuje sa v mlieku ,má mazľavú gelovitú konzistenciu bielej farby (vyzerá ako malé mäkké ružičky karfiolu) a krmí sa laktózou, zatiaľ čo “kryštáliky” toho druhého ,žijúceho vo sladkej vode ,sú pružné, priesvitné a krehké. Je to spoločenstvo rôznych druhov kvasiniek a baktérií.

Typické zloženie klasického (teda toho mliečného) kefíru:

Lactobacilli

Lb.acidophilusLb.brevis
Lb.cellobiosusLb.delbrueckii subsp. bulgaricus
Lb.parakefir sp. novLb.lactis
Lb.fructivoransLb.helveticus subsp. lactis
Lb.kefiriLb.kefiranofaciens
Lb.plantarumLb.plantarum
Lb.paracasei subsp. paracaseiLb.delbrueckii subsp. actis
Lb.hilgardiiLb.kefir granum sp. nov

Lb.casei subsp.rhamnosus

Lb.casei subsp.pseudoplantarum

Streptococci / lactococci

Lactococci lactis subsp. lactisLc. lactis var. diacetylactisLc. lactis subsp. moris
Streptococci salivarius subsp. thermophilusStrep. lactisEnterococcus durans
Leuconostoc cremorisLeuc. mesenteroides


Kvasinky

Candida kefirC.pseudotropikalisC.rancens
C.tenuisKluyveromyces lactisKluyveromyces marxianus var. marxianus
K.bulgaricusK.fragilis / marxianusSaccharomyces subsp. Torulopsis holmii
Saccharomyces lactisSacc.carlsbergensisSacc.unisporus
Debaryomyces hanseniiZygosaccharomyces rouxii


Acetobakterie Acetobakter aceti A.rasens

Čo je na kefíru tak dobré?
Nápoj (či už ten mliečný alebo vodný) zamedzuje zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách, odkysluje organizmus (i keď je chuťovo kyslý , vyvoláva zásaditú reakciu organizmu) , produkuje enzymy , ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky , rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napr. laktózu v mlieku a preto ty pre koho je mlieko ťažko stráviteľné , nemávajú s mliečným kefírom problémy). V tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiadúcimi premnoženými kvasinkami, baktériami a virmi, stimuluje imunitný systém.

Čo všetko si môžeme pomocou kefíru liečiť ?
Choroby nervov, vnútorné choroby, bronchiálne katary, všetky sklerózy, infarkt myokardu, ochorenie žlčníka, pečene, ľadvin, infekčnú žltačku, žaludočné a črevné chorenia, hnačky, zápchu, ochorenia krvy, vyrážky, ekzémy, candida (kvasinky). Pohár kefíru z Tibetských zŕn je výborný prostriedok pomáhajúci po alkoholickom excese. No a pretože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organizmu , tak sa z akoukoľvek chorobou lepšie vysporiadame a množstvu chorobám sa vyhneme. Naviac množstvo chorôb súvisí so zlým trávením a zápchou.

Ako často pijeme kefír a v akom množstve ?
Najlepšie je piť kefír denne , a to v takom množstve aké je nám príjemné. Niekto pije kefír pred každým jedlom , iný zas hrnček kefíru ráno a hrnček kefíru pred spanim. Pokiaľ ho pijeme pred spanim, nezabudnime si umyť zuby , pretože niektoré baktérie v kefíru sa kamarátia s kazom.

Tiež je vhodné raz za čas na pár dni vysadiť.

Poiaľ s kefírom začíname , radšej zpočiatku pime menšie množstvo (napr.niekoľko lyžičiek), aby si telo postupne zvyklo na niektoré preňho neznáme baktérie a kvasinky. V opačnom prípade môžu nastať rôzne problémy typu hnačky, vyrážky, bolenie brucha, ktoré ale po krátkom čase zmiznú. Ďalším počiatočným problémom býva i proces detoxifikácie organizmu, ktorý kefír v tráviacom trakte môže naštartovať a pokiaľ sa telo rozhodne zbaviť sa jedov napr. cez kožu, potom nás asi neminie nejaká ta vyrážka. Pokiaľ ale vydržíme konzumovať kefír aj naďalej ,časom sa i týchto problémov zbavíme - čím viac kefíru pijeme , tým sa ich zbavíme rýchlejšie, i keď búrlivejšie. Hlavne sa toho netreba zľaknúť a neprestať s kefírom úplne.

Ako si môžeme kefír pripraviť ?

Na jeden hrnček kefíru potrebujeme tieto suroviny:

- 15 g kefírových zŕn / približne jedna polievková lyžica /

- 1/4 litra mlieka

Postup

Použijeme sklenenú nádobu (mala by byť dosť veľká , aby zostala časť nádoby prázdna) s uzáverom - nie kovovým, nemusí byť tesný (čím tesnejší , tým viac CO2 sa v kefíru vytvorí). Nádobu je potrebné  zakryť , aby do nej nepadali nečistoty a nepriťahovalo to hmyz. Do nádoby nalejeme mlieko , nasypeme kefírové zrná, a tak necháme 12 až 24 hodín  fermentovať pri izbovej teplote. Čím teplejšie počasie, tým rýchlejšia fermentácia. Mlieko neohrievame, môžeme použiť aj studené z chladničky. V priebehu dozrievania občas zrná premiešame umelohmotnou alebo drevenou lyžicou, aby sa k zrnám dostalo nespracované mlieko - pokiaľ necháme nádobu len tak stáť, môže sa výsledný nápoj rozdeliť na srvátku a kefír, ale to nevadí, pretože sa to dá opäť rozmiešať.

Ako poznáme či je už kefír hotový ? Keď nádobu nakloníme tak, aby sa obsah rozlial po stenách , zostane na stene nádoby typický kefírový povlak, ktorý keď odteká, vytvára akoby riečne korýtka. Je hustejší ako mlieko. Alebo uvidíme, ako je mlieko rozdelené na srvátku a zrazeniny. Časom si určite nájdeme svoj ideálny spôsob. Keď je kefír  hotový, má správnu konzistenciu i vôňu. Vezmeme sitko a precedíme obsah do  inej nádoby , z ktorej kefír hneď skonzumujeme alebo ho uložíme do chladničky. Precedené kefírové zrná dobre prepláchneme v prevarenej vychladnutej vode, aby sa v hube nehromadili zvyšky starého kefíru, ktoré by spôsobili tvorbu škodlivých baktérií. Hubu vložíme späť do vypláchnutej nádoby a dáme jej čerstvé mlieko. Môžeme s ňou dať do nádoby aj trocha hotového kefíru, urýchľuje to rast a fermentáciu.

Pri príprave je nutné nepoužívať kovové predmety . Nevystavovať kefír vysokým teplotám, čistiacim prostriedkom a huba nesmie prísť do kontaktu s chlórovou vodou. Pri nesprávnej manipulácii s hubou, môže dôjsť k jej znehodnoteniu, kefír začne nepríjemne zapáchať a v žiadnom prípade ho nekonzumujeme.

Príprava kefíru II.

Pokiaľ máte radšej hustejší kefír a nevadí , že to bude trvať dlhšie , môžete kefír fermentovať v chladničke. Pomalšia fermentácia vytvára hustejší kefír , čo mnohým ľuďom viac vyhovuje. Znamená to, že postupujeme pri príprave rovnako len s tým rozdielom, že nádobu dáme fermentovať do chladničky. Trvá to asi tak týždeň , kým kefír dozrie. Tiež je možné kombinovať obe metódy - začať asi tak 12 hodín pri izbovej teplote, a potom nádobu so zrnami dať do chladničky alebo naopak.

Upozornenie pre vodičov: v kefíre sa vytvára počas kvasenia malé množstvo alkoholu. 

Článok o Tibetskom kefírovom zrne: https://radynavody.sk/tibetska-huba-clanok

https://www.iris-diagnostika.sk/Vsetko-pre-zdravie/Urob-si-sam/Kefir-z-Tibetskej-huby

Kefírové zrná si môžete zakúpiť aj v našom eshope na stránke https://www.syridlo-predaj.sk/d/1000051/


  • Vl
    VladimiraReagovať
    Pridané 28. apríl, 09:14 z 87.244.204.***
    Dobrý deň môžem zakvas z tohto produktu použiť na zaočkovanie mlieka pri výrobe čerstvého syra hrudky? Idem robiť úplne po prvý krát a keďže nemám k dispozícii zakvas z obchodu ani smotanu len spomínaný zakvas z tibetskej huby. Za odpoveď dakujem

  • PT
    PaedDr. Tatiana ŠtiglincováReagovať
    Pridané 01. máj, 09:19 z 85.248.44.***
    Dobrý deň, zákvas z Tibetských zŕn by po pridaní do mlieka pred syrením splnil účel ale dávkovanie nám nie je známe.

  • Mo
    MonikaReagovať
    Pridané 26. január, 14:53 z 178.40.49.***
    Dobrý deň, ďakujem za rýchle dodanie Tibetských zrn. Dnes bola prvá ochutnávka, po nasadení zŕn do kravského mlieka z mliekového automatu, výsledok hustejší kefír sa podaril super. Odporúčam.

  • Mo
    MonikaReagovať
    Pridané 13. jún, 05:32 z 31.170.90.***
    Kefír z tibetských zŕn mi chutí, a verím tomu, že je zdravý. Zlepšilo sa mi trávenie, zlepšila kvalita pleti. Nie každému vyhovuje jeho chuť, ale poznám ľudí, ktorý ho užívajú ako liek.

  • MP
    Monika PalackaReagovať
    Pridané 04. február, 16:59 z 87.123.203.***
    Dobrý deň, nedávno som si u Vás objednala kefírové zrná a už kefírujem o sto šesť. Je výborný. Teraz ho robím z 1 litra 3,8%ného mlieka, priamo od sedliaka plus štvrť litra smotany. Po 48 hdínách pri izbovej teplote je to dokonalý lahodný zážitok!!!!

  • LH
    Lucia HVReagovať
    Pridané 26. september, 12:30 z 78.99.209.***
    Dobry den, prosim o radu. Snazim sa spravit lahodny kefir z Tibetskych zrn. Zachovavam vsetky instrukcie od vas,vyskusala som niekolko druhov mlieka z obchodu,lebo mliekomat, ani gazdu nemam. Kefir je riedky, ale hlavne velmi kysly, az nepitny.Fermentujem pri izbovej teplote a skusala som aj v chladnicke. Potradite mi, prosim?dakujem, Lucia

Pridať komentár
 QR code
QR code
 Informačné centrum eshopu

Syrárske sady                                  Syridlá
Chlorid vápenatý
Mliekarenské kultúry                       Bylinky do syrov
Plachty a tvarožníky
Syrárske formy                                Syrársky vosk                          
Filtre na mlieko                                Ostatné pomôcky  

 


©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

Doprava
Doba expedície
Poštovné
Možnosti platby
Ako nakupovať
Obchodné podmienky
Reklamácie
Ochrana osobných údajov                  Kontakty                                            Vaše otázky                                       

Milchema, spol. s r.o.
Moyzesova 816/101
01701 Považská Bystrica
+421 0907 036 482
info@milchema.sk
www.milchema.sk

 
Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.