Čerstvý hrudkový syr v bylinkovom oleji
Recept sme získali zo zdroja recepty.varení.cz a rozhodli sme sa ho vyskúšať a podeliť sa s Vami o kulinársky zážitok. Na výrobu tejto špeciality môžeme použiť čerstvý hrudkový syr z kravského alebo kozieho či ovčieho mlieka, všetky chutia výborne.
Potrebujeme:
- 200 g čerstvého hrudkového syra
- 2 ks cibule
- 4 strúčky cesnaku
- 1 červenú papriku
- 6 listkov šalvie
- 2 vetvičky tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 ČL sušených byliniek do syrov
- štipku na hrubo mletého čierneho korenia
- 130 ml olivového oleja
Postup:
Cesnak a cibuľu olúpeme, cesnak nakrájame na tenké plátky, cibuľu na kolieska alebo mesiačiky. Papriku opláchneme, odstránime z nej jadrovník a nakrájame ju na tenšie pásiky. Tymián a šalviu umyjeme a osušíme. Tymián nahrubo posekáme, bobkový list rozdrobíme na trochu menšie kúsky, nie však moc drobné. Syr nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a vložíme do skleneného pohára alebo inej vhodnej nádoby s vrchnákom. Každú vrstvu syra posypeme kolieskami cibule, plátkami cesnaku, čerstvými bylinkami, čiernym korením a soľou. Na zvýraznenie chuti môžeme ešte každú vrstvu ochutiť sušenými bylinkami do syrov podľa vlastného výberu. Syr zalejeme olivovým olejom a necháme v chlade odležať 1 až 12 hodín.
Na prípravu použijeme hrudku čerstvého syra
Hrudku nakrájame na približne 1 cm hrubé plátky. Syr si ľahko dokážete vyrobiť podľa návodu Radíme začínajúcim syrárom
Do pripravenej nádoby postupne uložíme vrstvy syra a pochutín
Zmes zalejeme olivovým olejom
Syr je pekne preložený všetkými ingredienciami
Nádobu dobre uzavrieme a uložíme do chladničky na minimálne 1 hodimu
Výsledom je syr vynikájucej chuti a arómy vhodný na každé príjemné posedenie s priateľmi pri dobrom poháriku vína
Foto z nášho archívu